Upute za postavljanje parketa

Postavljanje parketa uz pravilnu pripremu i pažljivo postavljanje, možete stvoriti prekrasan podni prostor koji će trajati godinama.

Parket je popularna vrsta podne obloge izrađene od prirodnog drveta koja dodaje toplinu, eleganciju i trajnost svakom prostoru. Ako se odlučite za samostalno postavljanje parketa, bitno je da potpuno razumite sve faze i detalje postupka kako biste izbjegli ozbiljne i skupe greške. Pružit ćemo vam osnovne smjernice i korake za pripremu i instalaciju parketnih podova.

Savjeti za postavljanje parketa

Postav ljanje parketa može biti zahtjevan projekt, ali s pravilnom pripremom i pažnjom pri postavljanju, stvorit ćete prekrasan podni prostor koji će trajati godinama. U slučaju bilo kakvih problema ili neizvjesnosti oko vlastitih sposobnosti, preporučuje se zatražiti pomoć stručnjaka. Slijedeći ove savjete, moći ćete uživati u toplini i ljepoti parketa u svom domu.

Priprema podloge za postavljanje parketa

Prije nego što se upustite u postavljanje parketa, nužno je temeljito pripremiti podlogu. Parketne podove možete uspješno postaviti na različite tipove podloga, uključujući cementne glazure, s podnim grijanjem na bazi tople vode, konstrukcije od iverice, ploče vlaknatice, ili čak postojeće podne obloge poput PVC podova, prirodnog kamena i keramičkih pločica. Važno je napomenuti da se ne preporučuje postavljanje parketa na tekstilne podne obloge ili neprikladne podloge. Također, izuzetno je bitno pregledati sve dostavljene parkete prije početka radova, jer postoji mogućnost oštećenja tijekom transporta.

Prije početka, osigurajte da je podloga čista, suha i ravna. Nepravilnosti na podlozi mogu uzrokovati probleme pri polaganju i smanjiti životni vijek parketa. Također, važno je prilagoditi parket uvjetima u prostoriji ostavljajući ga nekoliko dana da ‘leži’ na mjestu postavljanja. Time se omogućava drvetu da se aklimatizira, što smanjuje rizik od naknadnog širenja ili skupljanja.

Ovdje su ključni koraci koje trebate slijediti kako biste osigurali pravilnu pripremu i postavljanje parketa:

Izmjerite prostor i odredite ravninu postavljanja parketa

Prije nego što počnete, razmotrite smjer prirodnog svjetla u prostoriji i raspored namještaja kako biste odredili kako će daske biti položene. Smjer u kojem postavljate parket može imati veliki utjecaj na percepciju prostora. Na primjer, daske postavljene paralelno s najdužim zidom mogu učiniti prostoriju vizualno širom.

Izmjerite prostor i odredite ravninu postavljanja parketa. Precizno mjerenje prostora i određivanje ravnine za postavljanje parketa ključni su koraci koji će vam pomoći postići besprijekoran izgled. Ispravno i kvalitetno postavljanje parketa ovisi o tome kako dobro izmjerite i pripremite područje.

Nakon što ste izmjerili prostor i odlučili o ravnini postavljanja, ne zaboravite ostaviti dovoljno prostora za dilataciju na rubovima prostorije. Drvo je živi materijal i s vremenom će se širiti i skupljati zbog promjena u temperaturi i vlažnosti zraka. Ostavljanjem malog razmaka između parketa i zida, koji će kasnije biti prekriven lajsnama, omogućuje se prirodno širenje bez deformacija poda.

Provjera vlažnosti podloge i prostora

Provjerite vlažnost podloge i prostora kako biste izbjegli kasnije probleme. Vlažnost podloge može imati ozbiljan utjecaj na parket, stoga provjerite da li je podloga dovoljno suha prije postavljanja. Ovo će pomoći u sprječavanju deformacija i oštećenja parketa tijekom vremena.

Prije početka postavljanja parketa, nužno je provjeriti vlažnost podloge i prostora kako bi se osigurala dugovječnost i stabilnost vašeg poda. Prekomjerna vlažnost može dovesti do bubrenja, deformacija i drugih oštećenja parketa, stoga je ključno osigurati da je podloga primjerno suha.

Ukoliko podloga nije dovoljno suha, potrebno je poduzeti mjere sušenja prije nego što se parket položi. Ovo može uključivati korištenje građevinskih sušilica ili pričekati prirodno sušenje, ovisno o razini vlažnosti i vremenskim uvjetima. Također, valja uzeti u obzir godišnje doba i klimatske uvjete u vašem području jer različita doba godine mogu utjecati na razinu vlažnosti u zraku.

Koristite higrometar za mjerenje razine vlažnosti podloge i prostora. Preporučene vrijednosti vlažnosti za postavljanje parketa obično su ispod 2% za anhidritne estrihe i ispod 2.5% za cementne estrihe kada se mjerenje provodi CM metodom. Ako prostorija ima visoku razinu vlažnosti zraka, potrebno je istražiti i eliminirati uzroke – poput curenja vode ili nedovoljne ventilacije.

Ne zaboravite da i nakon postavljanja parketa, trebate održavati stabilnu razinu vlažnosti u prostoriji kako biste spriječili potencijalna oštećenja. Ovo može značiti upotrebu odvlaživača zraka ili, u hladnijim mjesecima, korištenje ovlaživača kako bi se održala optimalna razina vlažnosti.

Uz pažljivo praćenje i regulaciju vlažnosti, vaš parket će biti zaštićen i spreman za dugotrajnu upotrebu, a vi možete uživati u ljepoti prirodnog drveta bez brige o mogućim problemima.

Provjera nosivosti površine

Prije nego što započnete s postavljanjem parketa, temeljito provjerite nosivost i ravnost podloge. To je ključan korak kako biste osigurali da vaš novi pod bude stabilan i dugotrajan. Nepravilnosti na podlozi mogu uzrokovati probleme poput škripanja i neravnomjernog trošenja parketa.

Nosivost površine odnosi se na sposobnost podloge da izdrži težinu parketa i namještaja, kao i svakodnevno kretanje ljudi. Ako podloga nije dovoljno čvrsta, to može dovesti do pokretanja parketnih dasaka i stvaranja praznina. Za provjeru nosivosti možete se poslužiti specijaliziranim alatima i tehnikama koje se koriste u građevinskoj industriji.

Osim toga, važno je ispraviti sve nepravilnosti na podlozi prije postavljanja parketa. To uključuje niveliranje poda korištenjem samorazlijevajućih smjesa ili drugih metoda koje osiguravaju da je podloga savršeno ravna. Svaka neravnina može uzrokovati da parket ne leži pravilno, što povećava rizik od oštećenja i smanjuje estetski izgled poda.

Pobrinite se da su sve pukotine i rupe popunjene odgovarajućim materijalima koji će izdržati teret bez propadanja. Kada je podloga pripremljena i provjerena, možete nastaviti s postavljanjem parketa, znajući da ste poduzeli sve potrebne korake za osiguranje njegove dugovječnosti i trajnosti.

Čišćenje i priprema podloge za parket

Uklonite sve što može utjecati na postavljanje, uključujući stare ljepilo, masti ili vosak. Ako je na podlozi bila prethodna podna obloga, osigurajte da su svi ostaci iste u potpunosti uklonjeni. Upotrijebite odgovarajuće čistače koji su prikladni za vrstu podloge koju imate, bilo da se radi o betonu, drvetu ili nekoj drugoj materijalu.

Nakon mehaničkog uklanjanja većih ostataka, koristite industrijski usisavač za uklanjanje sitnije prašine i prljavštine. Osim toga, provjerite da li postoje uljne mrlje ili tragovi vode, jer oni mogu uzrokovati da se parket kasnije odvoji od podloge. Ako ih ima, odstranite ih specijaliziranim sredstvima prije nego što nastavite s daljnjim radovima.

Kada je podloga čista, prijeđite na njezinu temeljitu inspekciju tražeći pukotine, rupe ili druge nepravilnosti koje treba popraviti. Korištenje nivelirajuće mase za ispunjavanje i izravnavanje poda može biti potrebno kako bi se osigurala ravna i čvrsta osnova za parket. Samo kada je podloga čista, ravna i suha, možete početi s postavljanjem parketa, znajući da ste napravili sve kako biste osigurali njegovu trajnost i estetski izgled.

Postavljanje parketa

Postavljanje počnite od najvećeg ravnog zida

Prije početka postavljanja parketa, važno je osigurati da je zid uz koji počinjete postavljanje uistinu ravan. To možete provjeriti korištenjem građevinske vodilice ili duge ravnalačke letve. Građevinska vodilica je alat koji omogućava provjeru ravnoteže površine, dok je ravnalačka letva dug i ravan komad drveta ili metala koji se koristi za provjeru pravocrtnosti površina.

Ako pri provjeri otkrijete da zid ima neravnine, bit će potrebno prilagoditi položaj prve daske parketa kako bi se izbjegla vidljiva iskrivljenja. Također je bitno ostaviti malo prostora između zida i prve daske, tzv. ekspanzijski spoj, koji omogućava drvu da se slobodno širi i skuplja s promjenama temperature i vlažnosti, bez rizika od deformacija parketa. Nakon što ste postavili prvu dasku kako treba, nastavite s postavljanjem ostalih dasaka prema preporukama proizvođača, pazeći na održavanje pravilnog razmaka i spojeva između dasaka.

Pazite na duljinu preklopa

Prilikom postavljanja parketa bitno je obratiti pažnju na duljinu preklopa između pojedinih dasaka. Preklop se odnosi na način na koji rubovi dasaka preklapaju jedan preko drugog u sljedećem redu, čime se osigurava da spojevi između dasaka nisu u istoj liniji. To je važno jer povećava strukturnu čvrstoću poda i sprječava mogućnost savijanja ili pucanja.

Idealno, duljina preklopa trebala bi biti najmanje jedna trećina duljine daske, tako da se spojevi redovito smjenjuju i ne stvaraju pravilne uzorke koji mogu oslabiti podnu konstrukciju. Osim toga, pravilno raspoređeni preklopi pridonose i estetskom izgledu parketa, stvarajući harmoničan i prirodan uzorak drveta na podu.

Svaki proizvođač parketa može imati specifične upute za preklope, pa je preporučljivo pratiti te smjernice kako biste postigli optimalne rezultate i dugovječnost vašeg parketnog poda.

Rezanje parketa

Za precizno rezanje parketa potrebno je koristiti alate namijenjene za obradu drveta kao što su parketarska pila ili ubodna pila s odgovarajućim listom za rezanje drveta. Važno je rezati daske s donje strane kako biste spriječili pucanje ili oštećenje gornjeg sloja parketa. Prije rezanja, označite mjesto reza olovkom koristeći ravnalo ili kutomjer kako bi rez bio što precizniji.

Završna obrada

Nakon postavljanja parketa važno je temeljito čišćenje kako biste uklonili prašinu i nečistoće. Obratite pažnju da ne stavljate teške predmete na svježe postavljeni parket tijekom prvih nekoliko dana kako biste omogućili da ljepilo i spojevi dobro stvrdnu. Nakon što se parket stvrdne izbjegavajte da parket dođe u kontakt s velikim količinama vode i korištenje zaštitnih podmetača ispod namještaja kako biste izbjegli ogrebotine.

Nakon postavljanja slijedi primjena zaštitnih slojeva kao što su lak ili ulje. To će zaštititi parket od habanja, prljavštine i vode, te će istaknuti prirodnu ljepotu drveta. Prije završne obrade, temeljito očistite pod kako ne bi ostale čestice prašine koje bi mogle utjecati na kvalitetu završnog sloja.

Kad završite s brušenjem i nanošenjem zaštitnog sloja, vaš parket će biti spreman za korištenje. Redovito održavanje i pravilna njega osigurat će da vaš parket ostane lijep i trajan dugi niz godina.

Nadzirajte površinu parketa i, ako primijetite ozbiljnije oštećenje ili probleme, konzultirajte stručnjaka za podne obloge radi savjeta i rješenja.

Ako pažljivo pratite ove upute i smjernice, možemo obećati da ćete uspješno postaviti parkete sa samopouzdanjem i postići iznimno kvalitetan rezultat. Vaša prostorija će dobiti novi, topli izgled i dodatnu vrijednost, a kvalitetno postavljen parket će vam pružiti dugotrajnu i estetski privlačnu podnu oblogu.

Postavljanje parketa cijena

Cijene za postavljanje parketa mogu znatno varirati. Ovisne o tipu parketa (masivni, višeslojni), obradi površine, vrsti zaštite (uljen ili lakiran) te, naravno, o kvaliteti izvođača radova. Cijena postavljanja parketa po kvadratnom mijenja se ovisno o mjestu, opsegu posla te izboru parketa. Koga odabrati za postavljanje parketa? Pošaljite upit kvalificiranim i provjerenim izvođačima u vašoj okolici – besplatno je i ne obvezuje na ništa!