Postavljanje WPC decking, upute i savjeti

Postavljanje WPC decking podova na terasi jednostavan je proces čak ako nemate veliko predznanje o građevinskim radovima. Proces postavljanja wpc deckinga možemo podijeliti u 5 ključnih koraka, što ga čini pristupačnim i razumljivim za svakoga tko želi poboljšati izgled i funkcionalnost svoje terase. Slijedeći ove korake, možete sami postaviti wpc decking pod i uživati.

Potreban alat za postavljanje daski za terasu

Uspješna ugradnja wpc decking poda zahtijeva upotrebu alata koji olakšavaju i ubrzavaju proces ugradnje.

Evo popisa nekih ključnih alata koji će vam biti potrebni:

  • Električna bušilica/svrdlo: Koristit ćete je za bušenje rupa za vijke ili spone kojima ćete pričvrstiti podnice.
  • Električna pila: Pomoći će vam pri rezanju podnica na odgovarajuću duljinu te kod prilagođavanja oblika podnica.
  • Libela: Ovo je važan alat za provjeru ravnine i nivelacije podnica tijekom postavljanja.
  • Metar: Koristit ćete ga za precizno mjerenje i označavanje podnica prije rezanja.
  • Vodena crta: Pomaže u postizanju ravnoteže i pravilne linije tijekom postavljanja nosača i podnica.
  • Klinovi i klinasti čekići: Koriste se za održavanje pravilnog razmaka između podnica.
  • Ručni alati: To uključuje čekić, odvijače, stege i drugi ručni alat koji će biti potrebni za montažu i pričvršćivanje podnica.
  • Zaštitna oprema: Nikada ne zaboravite koristiti sigurnosnu opremu kao što su naočale za zaštitu očiju i rukavice kako biste se zaštitili tijekom rada.

Priprema terena i izrada podloge na terasi

Prije wpc decking podova, očistite terasu od svih nečistoća, smeća i starih podnih obloga. Osigurajte da je površina čista, ravna i suha. Ako postoje neravnine ili pukotine, ispunite ih.

Postavljanje podkonstrukcije

Razmislite o rasporedu podnica i postavite nosače (drvene grede) na terasu. Nosače postavite tako da budu paralelni, ravni i s jednakim razmakom. To je važno kako biste osigurali stabilnu potporu za decking pod.

Postavljanje podnica

Sada je vrijeme za postavljanje podnica. Počnite postavljati prve podnice na kraj terase. Pazite da su podnice usmjerene paralelno s nosačima. Drvene podnice trebaju biti postavljene s malim razmakom od 0.5 cm do 1 cm između svake podnice, kako bi se osiguralo da se zrak može kretati ispod njih. Koristite klinove ili vodiče za održavanje pravilnog razmaka.

Pričvrščivanje podnica

Koristite vijke ili spone kako biste čvrsto pričvrstili podnice za nosače. Postavite vijke iznad svakog nosača kako biste osigurali čvrsto prianjanje. Ne zaboravite provjeriti ravnotežu i poravnanje kako biste osigurali ravnu površinu.

Kako biste završili postavljanje decking poda na svojoj terasi, posljednje daske trebaju biti fiksirane za gredicu. Ovo je ključni korak koji osigurava stabilnost i čvrstoću cijele konstrukcije. Pravilno pričvršćivanje završnih dasaka za gredicu osigurava da cijela površina bude čvrsta i spremna za upotrebu.

Postavljanje lajsni uz rub

Nakon što ste osigurali završnu fiksaciju dasaka, preporučuje se dodatna zaštita decking poda kako biste poboljšali njegov izgled i produljili vijek trajanja. To postžetei postavljanjem lajsni. Lajsne ne samo da estetski dovršavaju izgled vašeg poda, već također štite rubove deckinga od oštećenja i pomažu u sprječavanju prodora vlage ispod površine. Ovaj dodatni korak održavanja pomoći će vam zadržati terasu ili vanjski prostor u besprijekornom stanju dugi niz godina.

Održavanje i Zaštita

Da biste produžili životni vijek vaših decking poda , redovito ih održavajte. To uključuje čišćenje površine od lišća, prašine i nečistoća. Također, razmotrite redovito nanošenje zaštitnog sloja ili laka kako biste sačuvali izgled i trajnost vaših poda.

Izbor Materijala za decking podove: Drvo ili WPC

Prilikom odabira materijala za vaše decking podove, često se susrećete s izborom između drveta i WPC-a (Wood-Plastic Composite).

WPC (wood plastic composite) decking

WPC Decking je materijal koji kombinira udio polimera i drveta ili drvne pulpe. Kao rezultat takvog sastava, ovaj materijal odlikuje se iznimnom stabilnošću i izdržljivošću protiv različitih vremenskih uvjeta, pružajući nisku potrebu za dodatnim održavanjem i jednostavnim čišćenjem. Također, WPC podkonstrukcija, izrađena od istih polimernih materijala, dodatno produžava životni vijek samog deckinga i otporna je na štetno djelovanje atmosferskih uvjeta i ekstremnih vremenskih prilika.
H:3 Drveni decking
Drveni Decking može se izrađivati od različitih vrsta drva, kao što su Ariš, Jasen, Masaranduba, Smreka, i mnoge druge. Međutim, važno je napomenuti da drvo, kao prirodni materijal, podložno je promjenama uslijed vlage, sunčevih zraka i vremenskih uvjeta. Održavanje drvenog deckinga zahtijeva pažnju i trud jer je svako drvo živa tvar i zahtijeva redovitu njegu. Iako u INpod Design-u strastveno volimo raditi s drvetom, u nekim situacijama, kao što je terasa, WPC kompozit može biti povoljniji izbor. WPC kompozit nudi prednosti koje uključuju manje zahtjevno održavanje tijekom cijele godine, što može biti praktičnije za većinu korisnika.

Dekora Dom u ponudi nudi podne obloge raznih materijala koji će ispuniti sve vaše vizije.

Prednosti decking podova za terasu

Decking podovi su popularni izbor za oblaganje terasa zbog niza prednosti koje nude. Glavne prednosti decking podova su izdržljivost, estetika i jednosavnost održavanja.

Izdržljivost: Decking podovi, bez obzira na materijal, često su izuzetno izdržljivi i otporni na habanje. To znači da će vaša terasa izdržati mnoge godine uporabe i izloženosti vremenskim uvjetima.

Estetika: Decking podovi dodaju prirodan i elegantan izgled terasi. Drveni decking pruža toplinu i estetiku pravog drveta, dok WPC decking nudi raznovrsne opcije boja i tekstura.

Jednostavno održavanje: Većina decking podova zahtijeva minimalno održavanje. Redovito čišćenje i povremeno premazivanje ili zatvaranje mogu produžiti njihov životni vijek i očuvati izgled.

Što s nepravilnostima na terasi za vrijeme postavljanja decking podova

Prvo, pregledajte postavljanje podkonstrukcije ako postoje neravne površine. Dobra podkonstrukcija će izravnati teren i pružiti ravnomjernu potporu za decking daske. Tijekom postavljanja deckinga, korištenje klinova ili ravne razine za provjeru ravnoteže dasaka je presudno. Prilagodite visinu dodavanjem potpornih materijala ispod dasaka na neravnim područjima kako biste postigli potpunu ravnotežu.

Također, važno je pridržavati se pravila za pravilno povezivanje decking dasaka kako biste osigurali stabilnost površine. Na kraju, pažljivo pregledajte cijelu terasu kako biste bili sigurni da su sve daske ravne i stabilne prije nego zaključite postavljanje. Ovi koraci zajedno će vam pomoći postići izvrsno izravnanu terasu spremnu za dugotrajno uživanje.

Ako tražite najkvalitetnije i najbolje decking podove za vaš projekt istražite široku ponudu u Dekora Dom Web Shopu